Znajdź nas!
Aktualności

Jod w tabletkach - czy warto go suplementować?

2023-11-28

jod w tabletkach
Apteczne i drogeryjne półki w ostatnim czasie pękają w szwach od rosnącej liczby różnego rodzaju suplementów diety. Powodem jest znacznie zwiększona świadomość na temat tego, jak mogą działać i wspierać nasz organizm. Warto zwrócić na nie uwagę i dowiedzieć się, jakie minerały powinniśmy uzupełniać. Wśród popularnych suplementów diety dostępny jest jod w tabletkach. Przeczytaj, kiedy i w jakim celu przyjmować tabletki z jodkiem potasu.

Jak działa i co daje jod?

Większość z nas zna go od czasów dzieciństwa, gdy dorośli wokół mówili, że trzeba spędzać wakacje nad morzem i wdychać jod. To faktycznie jeden ze sposobów na czerpanie tego cennego składnika mineralnego. Jod występuje naturalnie w morzu i najlepiej wdychać go spacerując brzegiem morza wczesnym rankiem, w wietrzne dni.1 Jod znajduje się też w dużej ilości w organizmach morskich - rybach, owocach morza, algach, a także w niektórych warzywach i owocach.2 Dlatego też ważne jest dostarczanie do organizmu odpowiednich produktów i jodu za pomocą diety. Dlaczego?

Jod to niezwykle cenny składnik, który odgrywa ważną rolę w produkcji hormonów tarczycy i wpływa na jej prawidłowe działanie, wspiera procesy metaboliczne, układ nerwowy i kostny.3 Zwiększa również odporność, a przez regulowanie pracy tarczycy, wpływa na nasze samopoczucie.4 Oprócz czerpania jodu z natury, można go też przyjmować doustnie w formie tabletek. Występuje w nich pod postacią jodku potasu.

Jod w tabletkach - dla kogo?

Jod w tabletkach to nic innego, jak suplement diety - preparat na bazie jodku potasu. Zaleca się go osobom, które spożywają zbyt mało jodu, a także kobietom będącym w ciąży i karmiącym. Jod ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu, poza tym zapotrzebowanie na ten pierwiastek u kobiet w ciąży jest dużo wyższe, niż u innych osób.

Tabletki z jodkiem potasu będą pomocne także dla osób będących na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, która pozbawiona jest mięsa oraz dla tych, które ograniczają spożywanie jodowanej soli kuchennej.5 Należy jednak pamiętać, że aby wcześniej przeanalizować swoją dietę pod kątem zawartości źródeł jodu. Zarówno niedobór jak i nadmiar jodu może być niekorzystny. Dlatego tak ważne jest, aby jego przyjmowanie oraz dobranie odpowiedniej dawki ustalić z lekarzem lub farmaceutą. Czasami ważne będzie wykonanie dodatkowych badań.6

Co może wskazywać na zbyt małe spożycie jodu?

Istnieją symptomy, które mogą pomóc w rozpoznaniu zbyt niskiego spożycia jodu. Jednak należy pamiętać, że są to objawy, które mogą też wskazywać na inne dolegliwości, dlatego trzeba podchodzić ostrożnie do stawiania autodiagnozy i przede wszystkim udać się w tym celu do specjalisty. Natomiast kilka symptomów, szczególnie występujących jednocześnie, może faktycznie wskazywać na niskie spożycie jodu. Należy do nich częste zmęczenie oraz brak energii, sucha, problematyczna skóra, a także przewlekłe uczucie chłodu w ciele.7

Jod w tabletkach bez recepty

Suplement diety z jodkiem potasu może pozytywnie wpłynąć na codzienne samopoczucie i funkcjonowanie osób z dolegliwościami tarczycy, kobiet planujących ciążę, a także może wesprzeć sprawność umysłową i metabolizm. Należy jednak pamiętać, że osoby ze stwierdzonymi problemami z tarczycą nie powinny przyjmowDoać preparatów z jodem na własną rękę. Tabletki z jodem są łatwo dostępnym preparatem i można je kupić bez recepty.

Artykuł opracowany we współpracy z partnerem Naturell

1 https://www.dbc.wroc.pl/Content/2061/b22_Kuro.pdf

2 Pyka i wsp. Folia Cardiologica 2019;14(2):161-165.

3 https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/

4 Anne Lise Brantsæteri wsp. J. Affect. Disord. (2022)

5 Fallon, Dillon SA (2020) Low Intakes of Iodine and Selenium Amongst Vegan and Vegetarian Women Highlight a Potential Nutritional Vulnerability. Front.
Nutr. 7:72. doi: 10.3389/fnut.2020.00072

6 Krela-Kaźmierczak I, Czarnywojtek A, Skoracka K, Rychter AM, Ratajczak AE, Szymczak-Tomczak A, Ruchała M, Dobrowolska A. Is There an Ideal Diet to Protect against Iodine Deficiency? Nutrients. 2021 Feb 4;13(2):513. doi: 10.3390/nu13020513. PMID: 33557336; PMCID: PMC7914421.

7 Pastusiak, Michałowska, Bogdański.Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy.Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017;8(4):155-160.

Artykuł sponsorowany.
 

Podobał Ci się ten artykuł?
Unikalne i ekskluzywne artykuły na Twój adres E-mail.
Wysyłamy tylko wartościowe informacje. Zapisz się do newslettera!
Administratorem danych osobowych jest WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku-Białej, ul. Legionów 26/28, Państwa dane osobowe przetwarzane są w celu marketingowym WhitePress sp. z o.o. oraz podmiotów zainteresowanych marketingiem własnych towarów lub usług. Cel marketingowy partnerów handlowych WhitePress sp. z o.o. obejmuje m.in. informacje handlową o konferencjach i szkoleniach związanych z treściami publikowanymi w zakładce Baza Wiedzy.

Podstawą prawną przetwarzania Państwa danych osobowych jest prawnie uzasadniony cel realizowany przez Administratora oraz jego partnerów (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

Użytkownikom przysługują następujące prawa: prawo żądania dostępu do swoich danych, prawo do ich sprostowania, prawo do usunięcia danych, prawo do ograniczenia przetwarzania oraz prawo do przenoszenia danych. Więcej informacji na temat przetwarzania Państwa danych osobowych, w tym przysługujących Państwu uprawnień, znajdziecie Państwo w naszej Polityce prywatności.
Czytaj całość
43-300 Bielsko-Biała | ul. Legionów 26/28 | NIP: 937-266-77-97  


tel.: 33 470 30 43